Jak zawijać kebab, żeby się nie brudzić w czasie jedzenia? Sprawdź
Fani kebabów dzielą się na tych, którzy zamawiają mięso w cieście i na tych, którzy wybierają bułkę. Znamy też sposoby serwowania kebaba w wersji obiadowej, czyli na talerzu w towarzystwie dodatków — surówki i frytek. Serwowanie potrawy ma duże znaczenie dla komfortu jedzenia. Sprawdź jak zawijać kebab.
Ten turecki rarytas jest znany i lubiany w Polsce od lat. Przez ten czas doczekał się licznych modyfikacji, dlatego serwowany jest w kilku odsłonach. Oryginalnie występuje aż około dwudziestu odmian kebabów, a spróbować tych najlepszych możesz w restauracji takiej jak Zahir Kebab. Łódź czy Ankara — bez względu na to, gdzie przyrządzanie jest mięso w cieście, kucharz dba o jego perfekcyjne zawinięcie.
Tymczasem chyba każdy z nas doświadczył sytuacji, w której cała kompozycja rozsypała się, sos wyciekł, a papier, w który kebab był zawinięty nasiąkł tłuszczem. Przygotowując kebab w domu możesz uniknąć tych problemów. Zacznij od przygotowania idealnej bułki lub ciasta.
Placek do zawinięcia kebaba
Kupienie gotowego placka do kebaba jest jedną z alternatyw. Inną pozostaje oczywiście zamówienie jedzenia na wynos z polecanej restauracji, np. Zahir Kebab w Łodzi. Jednak kiedy decydując się na kuchenne eksperymenty, skorzystasz z naszego przepisu na placek prawdopodobnie już nigdy nie kupisz gotowca. Sekretem dobrze zwiniętego kebaba, z którego nie wypada cała zawartość jest sprężyste ciasto. Perfekcyjnie trzyma ono składniki, a do tego pozbawione jest chemii i konserwantów. Zobacz, jak je przyrządzić.
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 160 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem (możesz też dodać inne, ulubione przyprawy). Dolej wodę i olej. Zagniataj ciasto, a następnie odstaw je na kilka minut. Po tym czasie uformuj z ciasta wałek i podziel je na 5 równych części. Każdą starannie rozwałkuj. Smaż na suchej patelni do momentu zarumienienia placków z dwóch stron. Tortille przyrządzone w ten sposób będą jędrne, a więc włożone do środka składniki po ciasnym zwinięciu w rulon na pewno nie wypadną. Dla dodatkowego komfortu jedzenia możesz serwować danie na talerzu i jeść sztućcami. W wersji mniej oficjalnej, sprawdzi się owinięcie kebaba folią aluminiową.
A może pita?
Przyrządzenie pity nie wymaga wielkich umiejętności, dlatego możesz podjąć wyzwanie i zaskoczyć swoich gości wyśmienitym kebabem w bułce.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 i pół szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Drożdże rozpuść w wodzie i odstaw na kilka minut. Po tym czasie dodaj pozostała składniki i mieszaj do ich połączenia. Na stolnicy wyrób ciasto i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podziel kulę na kilka części, spłaszcz je i rozwałkuj. Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.
Kebab w polskim wydaniu, czyli…
... mięso zawinięte w cieście naleśnikowym. Jak przyrządzić idealnego naleśnika na pewno już wiesz. Odpowiednie proporcje wody i mąki, do tego jajka i sól. W wytrawnej wersji smakują równie dobrze jak na słodko, a ich przygotowanie będzie po prostu błyskawiczne!
Serwuj podobnie jak tortillę — na talerzu lub owinięte w papier, aby sos i tłuszcz nie pobrudziły rąk.
Oryginalny kebab
kebab z dostawą
kebab Łódź
Rekomendacja: 1 na 5 Popularność: 3935 Opinie: 1
Godziny otwarcia
Pn 09:30 - 23:30
Wt 09:30 - 23:30
Śr 09:30 - 23:30
Cz 09:30 - 23:30
Pt 09:30 - 23:30
Sb 09:30 - 23:30
Nd 09:30 - 23:30